De Nieuwe Europese Unie

Authors: 
Youri Devuyst

Voor de gewone burger is de Europese Unie (EU) bijzonder ondoorzichtig. Ons dagelijks leven wordt nochtans voortdurend door de EU beïnvloed. Het nodige inzicht in de besluitvorming en het beleid van de EU is daarom van belang. Enkel diegenen die op de hoogte zijn kunnen immers de werking van de EU bijsturen. Wie bijvoorbeeld naar sociale vooruitgang streeft kan vandaag niet anders dan strijd voeren op Europees niveau. Maar dit vergt de nodige kennis van de Europese besluitvorming.

Vanuit dit perspectief tracht dit boek een heldere gids te zijn die belangstellenden op een eenvoudige wijze doorheen de Europese doolhof loodst. Het bevat daarbij de meest recente informatie over de ontwikkeling van de Europese Unie, met inbegrip van een eerste analyse van de nieuwe Grondwet voor Europa

Prof. Dr. Youri Devuyst is hoofddocent aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij sedert 1994 cursussen doceert over Europese politiek en Europese instellingen. Hij was lid van het Kabinet van Europees Commissaris Karel Van Miert en van drie Belgische Ministers van Buitenlandse Zaken. Zijn meest recente boek is The European Union at the Crossroads. The EU's Institutional Evolution from the Schuman Plan to the European Convention.